• Voor inlichtingen en boekingen
  • 050-5016374 of
  • 06-25321772

zet ook eens een reactie in ons gastenboek


Een shantykoor van het eerste uur uit Roden


Three score and ten

THREE SCORE AND TEN = een ballade ter herinnering aan de verdronken slachtofferstijdens een verschrikkelijke storm van 8 & 9 february 1889.

De meeste vissers waren afkomstig uit Hull en Grimsby. THREE SCORE AND TEN is een oude aanduiding voor '70'(=3x20+ 10)=het aantal slachtoffers. In oude teksten kom je het ook tegen als 'Three ScoreYeeres and Ten. Het is destijds geschreven door de visser en songschrijver William Delf om geld in te zamelen voor de achtergebleven families. Zelf is hij op ongeveer 40-jarige leeftijd opzee gebleven .

Het lied is dus een Traditional als je alleenkijkt naar de ''leeftijd'' maar moet strikt genomen worden gezien als een broadside met eensterk locaal effect. Zuidelijker aan de Engelse oostkust verloren ter hoogte van Yarmouth diezelfde nacht enkele honderden zeelui hunleven. Het zou mooi klinken als voor het zingen van dit nummer deze namen van schepen worden genoemd bijv. door 8 man dan hoeft elk persoon maar 1 naam teonthouden.

De song werd in het begin mondeling doorgegeven waardoor op een gegeven moment 6coupletten verdwenen waren en een gedeeltelijk nieuwe tekst werd vereist waardoor er ook een versie is ontstaan met een foute datum.

Battle hymne of the Republic

"The Battle Hymn of the Republic", letterlijk "Het Strijdlied van de Republiek", is een hymne die de Amerikaanse Burgeroorlog (1861 - 1865) bezingt, die ten grondslag ligt aan de vorming van de huidige Verenigde Staten van Amerika.